miercuri, 9 septembrie 2020

Pitagora Esenienii si Pergamentele de la Marea Moarta

 

Pitagora din Samos (c. 570 - c. 495 î.Hr.) a fost un filosof grec ionic antic și fondatorul pitagoreismului. Învățăturile sale politice și religioase erau bine cunoscute în Magna Grecia și au influențat filosofiile lui Platon, Aristotel și, prin ele, Filozofia occidentală. Cunoașterea vieții sale este întunecată de legendă, dar el pare să fi fost fiul lui Mnesarchus, un gravator de bijuterii de pe insula Samos, condus atunci de Imperiul persan Achemenid.

Pitagora a  murit în Metapontum, Italia de astazi.

Învățătura atribuita Pitagora este metempsicoza sau „transmigrația sufletelor”, care susține că fiecare suflet este nemuritor și, dupa moarte, intră într-un nou corp. Este posibil să fi conceput și doctrina musica universalis, care susține că planetele se mișcă conform ecuațiilor matematice și astfel rezonează pentru a produce o simfonie muzicala inaudibilă omului de rind.

Pitagora a infiintat o scoala de gindire care va avea reverberatii in timp, fiind urmata de scoala esenieniana. Lumea a aflat de aceasta scoala de gindire eseana dupa descoperirea Pergamentelor de la Marea Moarta. Pergamentele de la Marea Moartă erau scrierile grupului monahal Qumran de esenieni, la vremea aceia împrăștiata peste diferite comunități din zona Marii Moarte pina in Egipt.

Cine au fost Esenieni

Esenienii au fost o sectă evreiască în perioada celui de-al doilea templu care a înflorit din secolul al II-lea î.Hr.

La fel cum invatatura creștina a derivat din invatatura eseana, tot așa esenienii au imprumutat invatatura scolii lui Pytagora.

Pergamentele de la Marea Moartă au fost descoperite în peșterile de pe litoral, lângă o așezare antică numită Qumran. Înțelepciunea convențională este aceea că o sectă evreiască separatistă numită esenieni au scris toate sulurile de pergament și papirus. Consensul științific datează aceste suluri din ultimele trei secole î.Hr. și primul secol î.e.n. Aceste pergamente au fost descoperite în perioada 1946 / 47–1956

Pergamentele de la Marea Moartă reprezintă doar un fragment din corpul mai mare al Înregistrărilor Antice scrise și păstrate de Ordinul Essenian încă din antichitate. Aceasta oferă o adevărată relatare a vieții și a faptelor lui Isus, scrise de cei care l-au cunoscut în timpul în care a trăit. Aceste scrieri în aramic limbajul comun la acea vreme.

Pitagoreanismul și Esssenis Connecitons

Pitagora care a trăit în secolul al VI-lea î.e.n. și care a fost primul mare invatator al vegetarianismului și a metodelor vindecare naturală din Europa este considerat, în general, fondatorul sectei eseniene.

Ce au in comun adeptii lui Pytagora si cei ai culturii eseniana?

1. Ambii se străduiesc să obțină sfințenia printr-o viață ascetică.

2. Ambele resping sacrificiile animalelor și consumul de produse animale, consumul vinului și căsătoria.

3. Ambele cer simplitatea vieții.

4. Ambele se abțin de la spalatul cu apa caldă.

5. Ambii purtau haine albe, mai ales la masa de cină.

6. Ambii pun valoare pe purificare și evită orice lucru necurat.

7. Ambele interzic ovăzul deoarece considerau ca nu e nevoie de acest produs.

8. Ambele sint caracterizate de lipsă de reprezentare simbolică a doctrinei lor (cum ar fi crucea la Crestinii de mai tirziu).

9. Ambii se închină puterilor superioare și se roagă la răsăritul soarelui.

10 Ambii cultivă credința în îngeri

11. Ambii se dedică artelor magice.

12. Ambii consideră mai presus de toate darul înțelepciunii și evlaviei și amândoi considera cel mai bine e să posede acest dar membrii lor cei mai distinși.

13 Ambii insistă asupra secretului strict al școlilor lor. ( Nota din aceasta cauza nu avem nimic scris de Pitagora ci numai de elevii lui de mai tirziu care au considerat necesar sa pastreze invataturile acestei scoli)

14. Ambii își găsesc idealul social în instituții și în viața comunitara si posedarea in comun de bunuri și subordonarea necondiționată a indivizilor față de initiati.

Deși Pitagora este cel mai faimos astăzi pentru presupusele sale descoperiri matematice, istoricii clasici contestă dacă el însuși a contribuit vreodată cu adevărat la acest domeniu. Multe descoperiri matematice și științifice au fost atribuite lui Pitagora, inclusiv faimoasa sa teoremă, precum și descoperiri în domeniile muzicii, astronomiei și medicinei. Începând cu cel puțin primul secol î.Hr., lui Pitagora i s-a acordat în mod obișnuit credit pentru descoperirea teoremei lui Pitagora. o teoremă în geometrie care afirmă că „într-un triunghi dreptunghiular pătratul hipotenuzei este egal [cu suma] pătratelor celorlalte două laturi”.

Teorema lui Pitagora a fost cunoscută și folosită de babilonieni și indieni cu secole înainte de Pitagora, dar este posibil să fi fost primul care a prezentat-o ​​grecilor.

În astronomie

În cele mai vechi timpuri, lui Pitagora și contemporanului său Parmenide din Elea li se atribuia că au fost primii care au învățat că Pământul era (rotund) sferic, primul care a împărțit globul în cinci zone climatice și primul care a identificat steaua dimineții și steaua de seară ca același obiect ceresc (acum cunoscut sub numele de Venus).

 

Liliana Usvat

www.mathematicsmagazine.com

lilianausvat@yahoo.com

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu